Alice needs you!

Vanavond weer een vergadering van toekomst.groenlinks. De voorbereiding voor “debat in de tent” (het debat weekend in 15/16 september) is in volle gang. Wij van het begeleidingspanel beginselen zijn nu opzoek naar tegenstellingen/dilemma’s/verandering/vragen om de debatten over idealen daar om heen te kunnen organiseren. Wij willen daar natuurlijk niet te veel insturen, maar moeten toch vragen op werpen. Want zonder vragen krijg je geen reactie. Daarom heeft ieder lid van ons begeleidingspanel huiswerk mee gekregen: denk na over 1) welke maatschappelijke verandering jij signaleert sinds 1991 die gevolgen hebben voor de idealen van GroenLinks (bv. in 1991 was de val van de muur zo’n maatschappelijke verandering) en 2) welke idealen uit het uitgangspuntenprogramma van 1991 onbetwist zijn en welke veel moeilijker. Ik ga mijn huiswerk, als kind van de internet-generatie natuurlijk interactief op lossen. Ik ga hier mijn lijstjes bij houden en dan krijgen jullie de kans om te reageren aan te vullen etc.

Maatschappelijke veranderingen:
1) Groeiende tegenstelling tussen de winnaars en de verliezers van economische en culturele globalisering in Nederland. Tussen diegene die baat hebben bij de internationale economie en diegene die gevaar lopen door de internationale economie. Met name de gespleten positie van linkse partijen hierin is voor GroenLinks een groot dilemma.
2) De benarde positie van de islam, zowel in Nederland waar moslims zich economisch, sociaal en politiek onderkant van de samenleving bevinden als internationaal waar moslims zich of in het slagveld van de oorlog tegen het terrorisme bevinden (Israel, Irak, Afghanistan en straks misschien ook Iran) of in dictaturen. Dit voedt segregatie en radicalsering.
3) De monopolie positie van het neo-liberalisme in het academische discours, de internationale economie en het openbaar bestuur. Is er een alternatief voor marktwerking?
4) Steeds prangender worden van klimaatverandering. Een beetje een open deur maar toch.
5) Opkomst van het populisme, waardoor directe en participatieve democratie steeds minder aantrekkelijk wordt voor weldenkend links.
6) Effecten van economische globalisering op de armste landen: nieuwe en oude vormen van uitbuiting en slavernij. Verplaatsing van milieuproblemen naar armste landen.
7) Sociaal-democratisering van de Europese politieke agenda, die het voor linkse partijen aantrekkelijker heeft gemaakt om voor Europa te zijn. Europa is zich meer gaan bemoeien met regionale ontwikkeling, sociale zaken, maar ook onderwijs en wetenschap.
8) Afhankelijkheid van energie van landen als Rusland.
9) Opkomst van China, India, Brazilie en als serieuze economische machten met sociale, economische en ecologische gevolgen aldaar (en hier!)
10) Democratisering van Oost-Europa. Een positief punt!
11) Groeiende aandacht voor dierenrechten en -welzijn.
12) Opkomst van conservatisme en gemeenschapszin tegen het “doorgeslagen individualisme” van de jaren ’90.

GroenLinkse idealen
(volgt nog)

Leave a Reply