GroenLinks: politieke partij of milieuorganisatie?

Woensdag organiseerde GroenLinks een actie van Cool Climate op het Plein in Den Haag. Femke Halsema en Beau van Erven Dorens speelden met ijs en vuur en overhandigden Jacqueline Cramer een Cool Climate Manifest. Op de linkse lente . Zelfs het Journaal had er aandacht voor. De minister zei het in grote lijnen eens te zijn met de voorstellen. Al met al een geslaagde actie.

GroenLinks heeft het initiatief genomen voor Cool Climate. Dat kan je duidelijk zien omdat een deel van de BN’ers zich ook al eerder aan GroenLinks hebben verbonden tijdens Femke on Tour en eerdere activiteiten, denk aan Geert Mak en Wubbo Ockels. Daaraan toegevoegd zijn allerlei maatschappelijke organisaties waarmee we schijnbaar toch goede relaties onderhouden (milieudefensie, Greenpeace, NOVIB, FNV). Ook hebben zich een aantal D66’ers zich aangesloten. Dit GroenLinks initiatief lijkt een neutraal maatschappelijk initiatief waar iedereen voor zal zijn.

Het punt is echter dat GroenLinks hier succesvol heeft gehandeld als milieuorganisatie en niet als politieke partij. Bij de SP was iedereen in een SP-jasje gehezen en was Jan’s Klimaat een subpagina geweest van sp.nl. Dan was het duidelijk de SP neemt hier actie tegen klimaat verandering. GroenLinks stelt zich veel bescheidener op, organiseert een actie zorgt ervoor dat alles goed loopt en dat het GroenLinks programma in de tienpunten is verwerkt, en trekt zich dan terug. Het Journaal zegt alleen maar dat politici, wetenschappers en BN’ers dit initiatief hebben genomen (zoals ook uit het persbericht blijkt), alleen Femke weet de naam "GroenLinks" nog in haar interviewtje te droppen. Zo bereik je waarschijnlijk wel inhoudelijk wat je wilt: bewustwording en actie op het gebied van klimaatverandering. Dat is typische de doelstelling van een milieuorganisatie. De vraag is echter of je politieke partij wel bereikt wat je wilt: meer kiezers en sympathisanten voor GroenLinks. Die vitale grondstof voor politieke partijen wordt zo niet aangeboord.

Wat me hieraan fascineert (onafhankelijk of dit nou een goed of een slecht initiatief is) is dat GroenLinks soms verweten wordt ver af te staan van actiegroeperingen, maatschappelijke bewegingen en belangengroepen. Nu gedraagt GroenLinks zich als zo’n organisatie! Dat vind ik een fascinerende paradox.

Leave a Reply