EK 2007

Headlines 8 Maart 2007: NRC: “Schokkende uitslag Provinciale Statenverkiezing.” Volkskrant: “Zegetocht SP zet voor.” Trouw: “Partij voor de Dieren te klein voor Eerste Kamer.” Telegraaf: “PvdA kon verlies niet voorkomen.” Politieke conclusies worden ook getrokken: AD: “Tichelaar zaagt aan poten Bos.” Trouw: “Verdonk zinspeelt op overname VVD.” Volkskrant: “Marijnissen: “Bijna groter dan de PvdA! Nederland bedankt!”” NRC: “Boris van der Ham volgt Alexander Pechtold op.” AD: “Marrianne Thieme: “Zonder bekende lijstduwers komen we natuurlijk nooit in de Eerste Kamer”” Parool: “Linkse meerderheid in Eerste Kamer.” Trouw: “Coalitie houdt meerderheid in Eerste Kamer.”

Ik heb een wilde gok gemaakt. Een schatting voor de uitslag van de Eerste Kamer verkiezing van 2007. Voornaamste trends: SP verdrievoudigt. De Partij voor de Dieren haalt de Eerste Kamer niet. Zowel de LPF als de Onafhankelijke Senaatsfractie verdwijnen. VVD en CDA verliezen ligt (2 en 1). De PvdA verliest vier zetels. D66 houdt met een zetel stand (net aan!). CU verdubbelt (van 2 naar 4). GL en SGP blijven stabiel (Herman Meijer komt dus in de Eerste Kamer!).

CDA 22 (-1)
PvdA 15 (-4)
VVD 13 (-2)
SP 13 (+9)
GL 5 (0)
CU 4 (+2)
SGP 2 (0)
D66 1 (-2)
LPF 0 (-1)

De systematiek is de volgende: ik heb per partij de uitslag per provincie van de Tweede Kamerverkiezing van 2006 door 2003 gedeeld, dit levert een getal op dat aangeeft wat voor’n percentage winst de partij heeft geboekt. Dit heb ik per partij per provincie vermenigvuldigd met de uitslag van de Provinciale Staten 2003. Dan krijg je per provincie een uitslag die je kan omzetten naar zetels, waarmee je vervolgens de uitslag van de Eerste Kamer kan uitrekenen aan de hand van een onhandige formule. De data komt van deze zeer handige site.

Tovernarij natuurlijk. Een twee conclusies kan je aan de hand van dit “model” natuurlijk wel trekken: de kiesdrempel verhoging is slecht voor kleine partijen als de D66, PvdD, de provinciale partijen en de SGP. Dit zorgt ervoor dat veel van hen de Eerste Kamer niet halen. Een “linkse” meerderheid in de Eerste Kamer (van CU, via D66 tot SP) is ook in de Eerste Kamer mogelijk (precies 38 zetels) en de coalitie hoeft zich geen zorgen te maken om de uitslag, zij halen een zeer meerderheid (41 zetels).

Leave a Reply