Kies Partij voor de Dieren, tegen de Democratie

De Partij voor de dieren wil niet dat Cees Veerman voorzitter van Natuurmonumenten wordt. Een klein berichtje in de Volkskrant. Leuk, schattig, de Partij voor de Dieren heeft ook een keer een mening: toch niets mis mee?

Nou eigenlijk is hier veel mis mee: een onafhankelijke vereniging heeft het grondwettelijke recht zich zo te organiseren als ze willen: dat is het recht van vereniging. Door in de interne besluitvorming van een onafhankelijke organisatie te treden schaadt deze politieke partij de autonomie van deze vereniging. Het is een kernwaarde van een gezonde democratie dat er organisaties zijn, onafhankelijk van de overheid en politieke partijen die zelf hun eigen beslissingen kunnen nemen: om mensen tot voorzitter te kiezen die zij zelf bij hun identiteit vinden passen, zonder dat de overheid daarin treedt. Stel je voor dat de Partij voor de Dieren in de regering zou zitten en van hun mening over Veerman beleid maken: ze zouden Natuurmonumenten verbieden om Veerman als voorzitter te kiezen. Want dat is wat ze zouden eigenlijk willen.

Ach, denk je misschien, ze doen er toch niets mee: ik vind het verschrikkelijk dat er 179,988 mensen in Nederland zijn die op een partij stemmen die niet weet wat de rol van politieke partijen is, die democratische grondrechten schenden omdat bepaalde personen ze niet aan staan. Een stem voor de Partij voor de Dieren is een stem tegen de democratie.

Leave a Reply