Tien beste podcasts

Een half jaar geleden was ik voor mijn werk een week alleen in Noorwegen. Het was toen donker en het was een half uur lopen naar de campus. Toevallig had iemand mij net gewezen op de 538 elections podcasts. Ik luisterde daarvoor wel soms naar podcasts, maar tijdens de donkere wandelingen in Oslo werd het een lifestyle. Sindsdien luister ik eigenlijk voortdurend: tijdens het fietsen, tijdens het koken, tijdens dagelijkse en lange treinreizen.

De tien beste podcasts zijn volgens mij:

  1. 99% Invisible: dit is de podcast der podcasts. Het gaat over design in brede zin, ueberhaupt al een van mijn fascinaties. Roman Mars vertelt fascinerende, prachtig opgebouwde verhalen. Over waarom alle deuren slecht ontworpen zijn, ruimte-afval en de lelijkheid van Amerikaanse vlaggen.
  2. The West Wing Weekly: Van de fan-podcasts zonder meer de beste. West wing fan Hrishikesh Hirway en een van de acteurs Joshua Malina gaan aflevering voor aflevering door deze serie in open gesprekken. Omdat Joshua Malina de acteurs en makers van de serie kent, komen deze allemaal langs; met name de inzichten in het schrijfproces van Aaron Sorkin zijn heel leerzaam. Omdat allerlei politici fan van de serie zijn, komen er allerlei politici en beleidsmakers langs, die de politieke en maatschappelijke thema’s verder uitdiepen. Tegelijkertijd wordt iedere aflevering vakkundig gerecenseerd.
  3. Welcome to Night Vale: een fictief community radio programma vanuit een dorpje in het zuid-westen van Amerika, waar ‘weirdness commonplace’ is. Hoogtepunt in absurdistische humor. Wat mij betreft Camus in een nieuwe vorm.
  4. Imaginary Worlds: de 99% Invisible voor fictie. Fascinerende, prachtig opgebouwde verhalen over science fiction en fantasy. Over hoe magie ‘werkt’, de economie van Westeros, first contact verhalen vanuit het perspectief van native Americans.
  5. Radio Westeros: de beste Game of Thrones podcast, om meer te leren over de achtergrond en lore van de boekenserie. Van alle Game of Thrones podcast heeft deze de meeste diepgang en de hoogste productiewaarden.
  6. The Allusionist: de 99% Invisible van de taal. Goed opgebouwd, maar grappiger en snappier dan 99% Invisible. Heeft een sterke focus op etymologie: de verhalen achter de woorden die we gebruiken,
  7. Rudy & Freddy Show: De Correspondent gooit meerdere podcasts in dezelfde tijdslijn. Daarvan vind ik de ‘Rudy en Freddy’-show prachtig. Rutger Bregman en Jesse Frederik hebben een open, diepgravend gesprek over verschillende, vaak economische thema’s. De beste Nederlandstalige podcast (ook de best beluisterde).
  8. 538: De beste podcast over de Amerikaanse verkiezingen. Gericht op de feiten, de cijfers en de peilingen. Opinies en ongebaseerde speculatie worden tot een minimum beperkt.
  9. Drive to Work: de ontwerper van het spel Magic the Gathering vertelt over hoe dat spel gemaakt wordt. Vertelt veel over zo’n spel, maar mijns inziens nog meer over creativiteit, hoe dingen te ontwerpen met oog voor mensen en hun eigenaardigheden. Ik ken geen product waar de maker zo eerlijk reflecteert over hoe zijn product totstandkomt.
  10. The Ezra Klein Show: ben ik net aan begonnen. De Amerikaanse versie van de Rudy en Freddy show. Van Vox, de Amerikaanse versie van de Correspondent. Gericht op het veld tussen wetenschap en beleid. Lange, open gesprekken met wetenschappers, filosofen en denkers over politiek en beleid.